lørdag 5. mai 2012

Barokkens mestere


·         Johann Sebastian Bach - her: "St. Matteus-pasjonen"
·         Georg Friedrich Händel
·         Antonio Vivaldi - her: "Våren" fra "De Fire Årstidene"

·         Hvilke former for vokalmusikk komponerte Bach?
Nesten all vokalmusikken Bach skrev, var kirkemusikk, laget for bruk i gudstjenesten. Han komponerte over 300 kantater, og omtrent av 200 av disse er bevart. Dette var korte komposisjoner (ca. 20 min) for en eller flere solister, kor, orkester og orgel.

·         Hva inneholdt en kantate, og hvordan ble den brukt i gudstjenesten?
En kantate er et slags mini-oratorium, med korsatser, resitativer, arier og instrumentalsatser.  Den siste korsatsen har ofte koralen i originalform, slik at menighet kunne synge med. Utgangspunktet var søndagens, eller anledningens, bibeltekst, og en koral med samme tema. På denne måten var kantatene “skreddersydd” for de ulike anledningene i kirkeåret.

·         Hva er Das Wohltemperierte Klavier?
Dette er et verk av Bach, bestående av to samlinger med preludier og fuger. Disse har Bach komponert i alle tonearter, og dette verket har i ettertid vakt stor fascinasjon hos komponister og musikere.

·         Hvilke former for vokalmusikk komponerte Händel?
Händel skrer operaer i den italienske stilen, med resitativer og krevende da capo-arier. Men de inneholder også vakre melodiske partier, inspirert av den engelske sangtradisjonen. Det meste av Händels musikk er mye mer vokal i karakteren enn hos Bach. Tekstgrunnlaget og innholdet i operaene ble hentet fra både romersk og tysk middelalderhistorie, og fri diktning.
I tillegg til operaene skrev Händel oratorier av både religiøst og verdslig innhold, med større vekt på korsang enn operaene hadde.

·         Hva skiller oratoriet Messias fra de andre oratoriene som Händel skrev?
I motsetning til de andre oratoriene, beretter ikke Messias om en bibelsk person eller hendelse, men er satt sammen av tekster fra både det Gamle og det Nye testamentet, som til sammen gir en sammenhengende fremstilling av det sentrale innholdet i kristendommen.

·         Nevn noe av Händels mest kjente instrumentalmusikk.
En av hans mest kjente verker, Water Music, er en orkestersuite skrevet på den tidlige London-tiden. Et annet, Music for the Royal Fireworks, ble bestilt for å feire fredsslutningen etter den østerrikske arvefølgekrigen i Aachen i 1748.

·         Hvilken komposisjonsform er Vivaldi mest kjent for?
Aller mest kjent er han for fiolinkonsertene sine, og da særlig “De fire årstidene.” Dette er i utgangspunktet fire fiolinstykker, “Vår,” “Vinter,” “Høst” og “Sommer” som er satt sammen til en stor konsert. I tillegg komponerte han også andre instrumentalkomposisjoner, samt noen operaer.

·         Hva skjedde med den italienske operaen på 1700-tallet?
Mens den franske operaen fortsatte i tradisjonen med mye ballett og korsang, ble den italienske operaen spesialisert med fantastiske scenedekorasjoner, og sceneteknikken ble etter hvert så viktig at handlingen kom i annen rekke. I den italienske operaen var det solistene som sto i sentrum, og sangsolistene kunne også kreve at hver solist skulle ha like mange arier hver, selv om det gikk på bekostning av handlingen.
Her gjorde også kastratsangerne stor karriere – man kastrerte guttesopraner før de kom i stemmeskiftet slik at de beholdt den lyse stemmen, kombinert med en voksen mannskropps styrke og volum.   

1 kommentar:

  1. du glemte spørsmål 8, hva slags komposisjon er de fire årstidene xD
    jaja det går fint, rawr :3

    SvarSlett